Mal på våra vindar


 


Just nu har medlemmar sett ovanligt mycket mal på vinden och i trapphus.

Både mal och pälsängrar finns i gamla hus med självdrag. Malen i sig är ofarlig, men larven äter organiskt material, som tex kläder och textilier.
Vanligt är tex att päls och ylleplagg blir angripna och det blir små hål i plaggen (syntetiska plagg brukar inte angripas).
Det finns många tips på hur man håller mal borta, som cederträblock, cederträolja och annat. Nedan från Anticimexs hemsida:
Råd och tips för att bli av med mal
Ta bort organiskt material genom att städa grundligt.
Lägg endast undan rena kläder, gärna förpackade i täta emballage.
Kontrollera undanlagda textilier regelbundet.
Angripna textilier kan värmebehandlas vid 60°C genom tvätt, strykning eller torktumling.
Töm utrymmen, som garderober, klädkammare, byråer etc., från kläder och textilier.
Dammsug drabbade utrymmen. Var noggrann kring lister, springor och sprickor.
Frys in dammsugarpåsen innan den slängs i soporna.
Textilier bör skakas och borstas mycket noggrant. De kan tvättas, värmebehandlas (ca +60°C) eller/och frysas (ca -18°C).
Att bli av med den helt och hållet är svårt i ett så stort hus, men varje medlem bör se över både sin lägenhet och förråd vilket styrelsen uppmanar våra medlemmar att göra!
Vi har tex grovdammsugare i Hobbyrummet (innanför cykelkällaren mellan tr 8 och 9), samt utanför tvättstuga 2 ovanför trappa 6-7 (sätt för insuget med en boll papper när du är klar, så att krypen inte kommer ut så lätt innan vi slänger dammsugarpåsen). Vi har också en frys i trädgårdsförråds-utrymmet (vid porten mot Döbelnsg) som kan användas för att frysa flera plagg åt gången.
/Styrelsen

CONVERSATION

Back
to top